sobota, 5. november 2011

YOGYAKARTA in TEMPLJI

Evo naju. Danes sva celi neprespani, spali nisva ze vec kot dva dni, se mi zdi. Ta ura me je cisto zmezlala, sploh ne vem kateri dan je. No za namecek pa tudi jedli se nisva veliko. V Yogyakarto sva prisle okrog pete ure zjutraj. Po poti je dezevalo, vendar tukaj dezja ni bilo, samo obklacno je bilo. Najprej sva prisli do turisticnih informacij. Kjer sva hoteli vprasati za kaksen hostl. Prijazen gospd nama je p[osodil telefon, da bi poklical;i v hostl, ampak zgleda da so se vsi spali. Tako nma je ponudil ta isti mozicel turo za ogleed glavnih dveh templjev. Kmalu za nama so prisli se trije spanci, ki so bili v uisti godlji kot muidve. Eden izmed njih se je odlocil, da bo takaj nadaljeval pot do Balija, ostale dva, par pa sta se odlocala ali naj si gresta ogledatyi templje z lokalnim avtobusom, al bi najela soferja. Po dolgem debatiranju in tehrtanju moznosti smo se koncno odlocili, da skupaj najamemo soferja. Se mi zdi, da je bila to na koncu kar pametna odlocitev. Za soferja in vse vstopnine smo dali 350,000Rp na osebo.
 Tako smo bili v avtu skupaj midve, Denis in Kochi (mislim da je nekaj takkega). Najprej smo sli do templja Borobudur, to je budisticni tempelj, eno od sedmih cudes sveta. Sestavljen je v obliki piramide z desetimi nadstropji. Zgrajen je bil v zgiodnji dobi 8 stoletja. Naj bi bil nakako miticen dom boga Hindu. Nojboljsi razgled, ogled templja naj bi bil zgodaj zjutraj, pred soncnim vzhodom. No zal nam to ni uspelo. Sonca pa tako ali tako ni bilo. V vakem nadstropju so zvonovi, v kkaterih so bude.
  Naprej smio se peljali do enega manjsega templja, katerega imena se trebnutno ne spomnim,. Sta pa bili tam dve mali puncki, ki srta zelo radi pozirali. Slike bodo naknadno.
  Nato pa se vozbja do naslednjega templja, Prambanan, ki jew hinduisticni tempelj, zgrajen v 10 stoletju, visok pa je 47 m. Glavni tempelj ima trui svetuisca, ki so posvecena bogu Shiva, Vishnu in Brahma. Nasproti pa jim stojijo tri manjsa svetisca.
  Ze zelo utrujeni, res utrujenui, vsaj midve nisva spali ze skoraj dva dni, za povrhu pa se lacni, sploh ne vem ce smo kaj jedli, smo se odpravili do nasega avta. Nazaj gredwe smo vsi spali. Mislili smo da je ze konec nasega potovanja. Sofer pa se nas se kar ni hotel znebiti, tako da nas je odpeljal se do izdelave batika, to je posebna tehnika slikanja na blagoz voskom in barvanjem tkanine z naravnimi barvami. Menda kar zamudna umetnost. Potem pa nas je zapeljal se do sultanove palace, ki pa je iila ze zaprta. Zaprta pa naj bi bila se naslednje dva dneva, ker se pripravljajo na nekaksen muslimanski praznik. Se je pa nasel priazen gospod, ki se je javil, da nam razkaze okolicio palace. Tukaj ljudje zivijo zastonj, jim placa sultan, mmislim, pa da mu morajo nekako sluziti. Perljal nas je do delavnice, kjer izdelujejo marionete iz bikove koze. ERazlozil nam je celo filozofijo teh lut. Predstavljajo naravono plat cloveka (voda, zemlja, ogenj, zrak, srce clovekan (dusevna plat) in razum, mozgani. Uglavnerm cela filozofija. Obstaja pa cez 3000 razlicic teh lutk, s katerimi izvajajo predstave. Potem pa se ogled vodne palace, ki ni prav nic bog ve kaj, glede na to da naj bi se vcasih v teh bazenih, ki predstavljajo palaco, v enem kopali optroci, v drugem zene in v tretjem sam sultan. V okolici rastejo tudi zelo zanimivi sadezi, razen mangota nisem poznala nic. So pa menda pri nas ekstremno dragi, ce jih sploh dobis. Glede na to, da sva danes videli ze vecino Yiogyakarte, sva se odlocili, da jutri pot nadaljujeva do vuljkana Bromo. Se prej pa smo zakljucili nas potep in se razsli z oberma spancema. Nato pa iskanje hostla. Teh ni malo. Nasli sva ga na ulici Sosrowijayan. Ime hostla LOSMEN UTAR (80,000Rp na sobo), kopalnicio si deliva, soba pa je res osnovna. Vkljucuje pa zajtrk in mrzlo vodo. Jehej. Mogoce se bova pa zbudili. Takaj sva tudi rezervirali dvodnevmo turo Yogyakarta-Mt Bromo - Bali (350,000Rp, v cenom je vkljucrno vse razen kosila  iv vstopnine za Bromo. Jutrni naju tako caka celodnevna voznja do Broma.
  Ker nisva banes se nic jedli, nama ni preostal;o drugega kot da greva dat nekaj pod zob (riz in spageti). Spet nekaj dobrega. Potem pa se internet in koncno sopanec na postelji. Tuakaj se ze vse prip[ravlja na jutrisnji praznik. Menda bodo darovali zivali, se pravi da bo klanje. (muslimanski praznik). Iz mosej pa se ze cel dan slisijo molitve.
Tako. Naslewdnjic se javim, ko prideva do interneta. To pa ne vem kdaj bo.
Pogled na Borobudur




Denis in Kochi





Dve pozerki


Prambanan


Prihod na želižniško postajo v Yogyakarto

10 urna vožnja z vlakom do Yogyakarte


Izdelovanje tradicionalnih lutk Wayang




Najina prva sobica v Yogyakarti

Ni komentarjev:

Objavite komentar